Blog

Afschaffen monumentenaftrek voorlopig van de baan

De Tweede Kamer heeft besloten om het wetsvoorstel voor het afschaffen van de fiscale aftrek voor onderhoud van monumenten voorlopig aan te houden. Dit betekent dat de fiscale aftrek in 2017 in ieder geval blijft bestaan.

Verruiming van de NHG bovengrens

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft bekendgemaakt dat de maximale prijs van een woning die met NHG gefinancierd kan worden in 2017 € 245.000 bedraagt. In 2016 is dit nog € 231.132. Momenteel wordt 74% van de hypotheken met NHG afgesloten.

Ruimere leennormen voor tweeverdieners

Tweeverdieners die een huis willen kopen kunnen vanaf volgend jaar meer hypotheek krijgen, zo blijkt uit het voorstel voor de aanpassing van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet die het ministerie van Financiën ter consultatie heeft voorgelegd aan de markt. Ook wordt meer lenen mogelijk als er sprake is van noodzakelijke woningverbetering.

Aantal hypotheekaanvragen blijft hoog!

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is in juli met 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar circa 29.000. Dat meldde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag.

Nieuwe hypotheekregels ingevoerd

Nederland voert de Europese hypothekenrichtlijn in, die huizenkopers vanaf 14 juli beter beschermt. Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten consumenten die een hypotheek willen een informatieblad geven dat er overal in de EU hetzelfde uitziet.