Blog

Geruststellend rapport over gevolgen stijgende rente op de koopwoningmarkt

De Nederlandse koopwoningmarkt kan de komende jaren een stijging van de hypotheekrente, mede door de te verwachten inkomstontwikkeling, goed opvangen. Dat is de geruststellende conclusie in het rapport ‘Effecten mogelijke rentestijging in de koopsector’ dat de Amsterdam School of Real Estate presenteert.

Kadaster registreert in november 2017 meer verkochte woningen

In november 2017 registreerde het Kadaster 19.647 verkochte woningen. Dit is een stijging van 7,6% ten opzichte van november 2016 (18.255). Vergeleken met de voorgaande maand, oktober 2017, is er sprake van een daling van 2,5%. Het Kadaster registreerde toen 20.143 verkochte woningen.
Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, de koper wordt eigenaar van de woning.

Rutte III voert aflosboete in: dit kost het je

De overheid stimuleert het aflossen van je hypotheek. Als je minder schuld hebt, ben je financieel minder kwetsbaar. Het nieuwe kabinet zet nu echter een belasting voor je klaar bij de eindstreep. Als je bijna klaar bent met aflossen, dan ga je netto betalen voor het eigenwoningforfait. Is extra aflossen dan nog wel aantrekkelijk?

Mondeling akkoord en nieuw bod van andere gegadigde, wat is de rol van de makelaar daarbij?

In een vorige blog is ingegaan op het schriftelijkheidsvereiste en op de vraag wanneer koper en verkoper nu daadwerkelijk een koopovereenkomst hebben gesloten. Uit deze blog kwam naar voren dat het, na een bereikte mondelinge overeenstemming, kan gebeuren dat koper afhaakt of dat verkoper ingaat op een nieuw voorstel van een andere potentiële koper.